URwatair
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΕΡΑΣ
  • ΟΜΒΡΙΑ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
    • URair-ΑΕΡΑΣ
    • URwater-ΟΜΒΡΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
  • ΔΙΑΧΥΣΗ ΕΡΓΟΥ
    • ΗΜΕΡΙΔΕΣ
    • ΔΙΚΤΥΩΣΗ
    • MME
  • ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
  • ΝΕΑ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάχυση

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών, υλοποίησαν με επιτυχία τα πρώτα εργαστήρια παρακολούθησης της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, του έργου «URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές». Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με προτεραιότητα στους συνεργαζόμενους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Στα πρώτα εργαστήρια URair- Αέρας και  URwater- Όμβρια, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12 Ιουνίου στους χώρους του Εργαστηρίου Υδραυλικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η επιστημονική ομάδα εισήγαγε τους συμμετέχοντες στα προβλήματα που προκύπτουν από την κακή ποιότητα αέρα και την έλλειψη ενημέρωσης και στην ορθή διαχείριση των ομβρίων σε αστικές περιοχές, τους έδωσε εργαλεία περιβαλλοντικής παρακολούθησης και τους ενέταξε στο πρώτο στάδιο του έργου, δηλαδή την παρατήρηση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με απώτερο στόχο την συμμετοχή των πολιτών στη συνεπαγόμενη διαχείριση και λήψη αποφάσεων.

Πιο αναλυτικά, μετά το πρώτο καλωσόρισμα από την πρόεδρο του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου, και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη,  η επιστημονική ομάδα παρουσίασε στο σύνολο των συμμετεχόντων τα όργανα παρακολούθησης και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Αναλυτικότερα, ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Πέτρος Αναγνωστόπουλος εξήγησε τη λειτουργία του μυλίσκου, οργάνου μέτρησης της ταχύτητας ροής του νερού και κατ΄ επέκταση της παροχής, ακολούθησε η παρουσίαση του ARSandbox από την κ. Ελένη Βασιλείου, μέλος ειδικού εργαστηριακού προσωπικού του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, οργάνου αυξημένης πραγματικότητας, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης της τοπογραφικής δομής και εικονικής αναπαράστασης της ροής των υδάτων. Τέλος ο υποψήφιος διδάκτορας του ίδιου τμήματος, κ. Ηρακλής Νικολέτος, παρουσίασε στους πολίτες αναλυτικά τους τρόπους αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, ως πρώτο στάδιο του εργαστηρίου, που θα αποτελέσει τη βάση για την επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. Στην συνέχεια, από την ερευνητική ομάδα Environmental Informatics Research Group, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Κωνσταντίνος Καρατζάς παρουσίασε βασικά εισαγωγικά στοιχεία για την ποιότητα αέρα, ο μεταπτυχιακός φοιτητής κ. Ανδρέας Γαύρος προχώρησε σε επίδειξη των συσκευών μέτρησης της ποιότητας αέρα, ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Θεοδόσης Κάσσανδρος περιέγραψε την πλατφόρμα επικοινωνίας των συμμετεχόντων και τη διαχείριση των δεδομένων και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Κατερίνα Μπακούση ανέλυσε τα διαφορετικά πειραματικά σενάρια. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους πολίτες και μετά το διάλειμμα οι πολίτες χωριστήκαν σε ομάδες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους. Η πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία των μελών των ομάδων και των υπεύθυνων των δυο εργαστηρίων, όπου συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου URair έφυγαν με τους πρώτους αισθητήρες καταγραφής της ποιότητας του αέρα και τα σενάρια λειτουργίας τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου URwater έφυγαν με τις οδηγίες για τόπο και τρόπο καταγραφής των σχετικών με τα όμβρια παραμέτρων. Οι συμμετέχοντες έχουν συνεχή επικοινωνία με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που καθοδηγεί τους πολίτες με στόχο την ομαλή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης μέχρι την επόμενη συνάντηση του δεύτερου εργαστηρίου του έργου.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν ακόμα 2 εργαστήρια μέχρι το τέλος του έργου (Ιούνιος 2020), για την κάθε ενότητα (URair- Αέρας και  URwater- Όμβρια), στα οποία οι πολίτες θα εκπαιδευτούν στη συλλογή μετρήσεων, θα αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους σε ομάδες, θα επεξεργαστούν τα δεδομένα  που συλλέχθηκαν και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα, με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας.
Στόχος του προγράμματος είναι η μετατροπή του πολίτη από παθητικό αποδέκτη περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε ενεργό συμμετέχοντα στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του.

Τα πρώτα εργαστήρια URwatair.

Picture
Εργαστήρια URwataiar, Τετάρτη, 12-6-2019 για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη διαχείριση των ομβρίων

Μπορείτε, εάν ενδιαφέρεστε, να τα παρακολουθήσετε για να ενημερωθείτε για το περιεχόμενό τους.
Εργαστήριο Υδραυλικής Πολυτεχνικής Σχολής, 1ος όροφος, Ώρα 18:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:00-18:15 Προσέλευση – εγγραφή

18:15-18:30 Όμβρια: Επίδειξη οργάνων εκτίμησης παροχής και ύψους βροχής
18:30-18:50 Όμβρια: Τεχνικές για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης 
18:50-19:00 Ερωτήσεις

19:00-19:15 Επίδειξη οργάνων μέτρησης ποιότητας αέρα
19:15-19:35 Σενάρια εκτίμησης ποιότητας αέρα
19:35-19:45 Ερωτήσεις

19:45-20:15 Διάλειμμα – χωρισμός ομάδων
20:15-21:00 Συνεργασία μελών ομάδων με τους υπεύθυνους ως προς την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας τους, συζήτηση – ερωτήσεις


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Picture
5 Ιουνίου 2019
"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, είναι η ημέρα για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την εμπνευσμένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντός μας. Από τότε που ξεκίνησε το 1974, η εκδήλωση αυτή έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το θέμα για το 2019 είναι η «Ατμοσφαιρική ρύπανση». Είναι μια έκκληση για δράση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής για αυτό το χρόνο, την Κίνα, και το θέμα μας καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας."
Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ


Δείτε περισσότερα:
World Environment Day

United Nations Environment

Παραλαβή αισθητήρων παρακολούθησης ποιότητας αέρα.
Picture
Οι πρώτοι αισθητήρες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα έφτασαν!
Δηλώστε συμμετοχή στο εργαστήριο URair για να τους χρησιμοποιήσετε και να παρακολουθήσετε μαζί μας την ποιότητα του αέρα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια του URwatair γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της παρακάτω φόρμας μέχρι 31/5/2019.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-ntzalyXSZieVS46NzPcSK-eF_BxOXZuWMgnreFGmEYHOMw/viewform?fbclid=IwAR1pZN4a-7Ly5O3lBXQ7KgaidtCzRIbf7fiHyBRtL0hOVv0c6ybprAX8ruI


Δηλώστε συμμετοχή στα εργαστήρια μας μέχρι 31/5

Picture
15 Μαΐου 2019
Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στα εργαστήρια, μπορείτε μέχρι 31/5 να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής, την οποία θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-ntzalyXSZieVS46NzPcSK-eF_BxOXZuWMgnreFGmEYHOMw/viewform?fbclid=IwAR1CWcmoEDS_BwySkuV-me102sdxNtsMvBLgooW9Z6rxz4gtlJTWkTL2MV4

Κατάλογος Έργων «Επιστήμης των Πολιτών»

Picture
01 Μαΐου 2019
Το έργο «URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές» παρουσιάζεται στον κατάλογο έργων «Επιστήμης των Πολιτών».

Τα προγράμματα «Επιστήμης των Πολιτών» είναι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από μια μεγάλη ποικιλία οργανώσεων, ώστε οι μη επιστήμονες να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιστημονική έρευνα.

Το έργο «URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές» θα συνεισφέρει άμεσα στη διαμόρφωση του Ελληνικού τμήματος του European Citizen Science platform που αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί από το Η2020 στα πλαίσια του έργου EU-Citizen.Science, όπου η Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Πληροφορικής του ΑΠΘ είναι ο εθνικός συμμέτοχος, και τελεί υπό την αιγίδα της European Citizen Science Association.

Η European Ctizen Science Association (ECSA) είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση που έχει συσταθεί για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κινήματος «Επιστήμης των Πολιτών» στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στις επιστημονικές διαδικασίες, κυρίως με την έναρξη και την υποστήριξη έργων «Επιστήμης των Πολιτών» καθώς και την έρευνα σχετικά με την «Επιστήμη των Πολιτών». Η ECSA διαμορφώνει την «Επιστήμη των Πολιτών» ως ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, για παράδειγμα υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας στην εξερεύνηση, διαμόρφωση και ανάπτυξη των διαφόρων πτυχών του κινήματος της «Επιστήμη των Πολιτών», της καλύτερης κατανόησης και χρήσης τους προς όφελος της λήψης αποφάσεων.

Εσπερίδα
Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες.
Η δράση "URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στην βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές"

19/04/2019, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η εσπερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του έργου «Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές».
 
Οι ομιλητές Κλεοπάτρα Θεολογίδου, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - συντονίστρια του έργου και οι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Κώστας Καρατζάς, καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορικής - Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Α.Π.Θ. και Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ., παρουσίασαν το περιεχόμενο του έργου, τις διάφορες πτυχές των προβλημάτων που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε και τη διαχείριση των νερών της βροχής και πώς οργανώνονται τα εργαστήρια με τη συμμετοχή των πολιτών.
 
Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στα εργαστήρια, μπορείτε τώρα να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής, την οποία θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-ntzalyXSZieVS46NzPcSK-eF_BxOXZuWMgnreFGmEYHOMw/viewform?fbclid=IwAR1CWcmoEDS_BwySkuV-me102sdxNtsMvBLgooW9Z6rxz4gtlJTWkTL2MV4
 
Με την συμπλήρωση της φόρμας ένα αντίγραφο των απαντήσεων σας θα σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε.
 
Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε μέχρι 15 Μαΐου 2019. Θα μας διευκολύνατε όμως ιδιαίτερα στην προετοιμασία των εργαστηρίων, εάν θα  προχωρούσατε στη συμπλήρωσή της το ταχύτερο δυνατό.



URwatair: Συμμετέχω, Κ. Θεολογίδου
File Size: 664 kb
File Type: pdf
Download File

Ποια η ποιότητα του αέρα που αναπνέω στην πόλη, Κ. Καρατζάς
File Size: 664 kb
File Type: pdf
Download File

Νερό της βροχής: Πως το διαχειριζόμαστε σωστά μέσα στην πόλη, Κ.Λ.Κατσιφαράκης
File Size: 5079 kb
File Type: pdf
Download File


Εσπερίδα
Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες. Η δράση "URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές"
17 Απριλίου 2019, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Picture
​​Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διοργανώνει εσπερίδα με θέμα:
Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες. Η δράση «URwatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου, ώρα 19:00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Η δράση URwatair χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με το ποσό των 50.000€, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις» - Άξονας «Καινοτόμες Δράσεις», Μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» και υλοποιείται με την υποστήριξη των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Με τη συγκεκριμένη δράση προσκαλούνται πολίτες από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, σε πρώτη φάση,  να συμμετέχουν σε σεμινάρια εκπαίδευσης για τη διαχείριση των νερών της βροχής και τον τρόπο καταγραφής και παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Στη συνέχεια, μαζί με τους εκπαιδευτές, θα διαμορφώσουν βασικά σενάρια βελτίωσης της καθημερινότητάς τους στο αστικό περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν εκπρόσωποι των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:
URwatair: Συμμετέχω
Κλεοπάτρα Θεολογίδου, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ποια η ποιότητα του αέρα που αναπνέω στην πόλη;
Κώστας Καρατζάς, καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΠΘ
Νερό της βροχής: Πώς το διαχειριζόμαστε σωστά μέσα στην πόλη;
Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής  Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Είσοδος ελεύθερη

Το URwatair συναντά το Lab of Measurment​ ​Technology του Saarland University.

Picture
Picture
15/03/2019
Συνεργασία με τον Sebastian Hoefner, Dipl. Phys., Υποψήφιο Διδάκτορα από το Lab of Measurement Technology  του Saarland University. (καθηγητής Andreas Schütze).  

Ο Sebastian Hoefner παρουσίασε στην ομάδα του URwatair τις  δράσεις citizen science που έχουν αναπτύξει στο Lab of Measurement Technology του Saarland University. Συζητήθηκαν με την ομάδα του URwatair τρόποι συλλογής δεδομένων και απεικονίσεις τους σε δυναμικούς χάρτες. Σχεδιάστηκε πειραματικός χάρτης, του οποίου η τροφοδότηση δεδομένων μπορεί να γίνει άμεσα με μετρήσεις που λαμβάνουν οι αισθητήρες και προσφέρεται για την συνεχή ενημέρωση των πολιτών.
ΑΡΧΙΚΗ
ΑΕΡΑΣ
ΟΜΒΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΔΙΑΧΥΣΗ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
nea
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
συνδεσμοι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
copyright URwatair 2019-2020
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΕΡΑΣ
  • ΟΜΒΡΙΑ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
    • URair-ΑΕΡΑΣ
    • URwater-ΟΜΒΡΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
  • ΔΙΑΧΥΣΗ ΕΡΓΟΥ
    • ΗΜΕΡΙΔΕΣ
    • ΔΙΚΤΥΩΣΗ
    • MME
  • ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
  • ΝΕΑ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ