UR air_Αέρας
Η μορφολογία του αστικού ιστού αποτελεί παράγοντα ιδιαίτερης σημασίας σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα επηρεάζεται έτσι καθοριστικά, διαμορφώνοντας τοπικά φαινόμενα τύπου hot spot, όπου τα υψηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων σε συνδυασμό με τις τοπικές κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες οδηγούν σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού.
|
Διαχείριση αέρα Τα υφιστάμενα δίκτυα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενημερώνουν τους πολίτες για τη μέση ποιότητα αέρα, ενώ ολόκληρες περιοχές μεγάλων πόλεων στερούνται κάθε καταγραφής. Η χρήση μικροαισθητήρων ποιότητας αέρα σε συνδυασμό με μία διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής, επεξεργασίας και κοινοποίησης προσωπικών μετρήσεων, δύνανται να καταδείξουν στοιχεία της καθημερινής ζωής που σχετίζονται με την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Έτσι ο πολίτης μετατρέπεται από παθητικό αποδέκτη περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε συμμετέχοντα στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του, και σε συνδιαμορφωτή βέλτιστων πρακτικών και πολιτικών για την βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.
|
Ποιο είναι το πρόβλημα
Η πρώτη ενέργεια που κάνουμε μόλις γεννηθούμε είναι να αναπνεύσουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακάθεκτοι μέχρι τέλους, εισπνέοντας και εκπνέοντας περίπου 20000 φορές μέσα σε μία μέρα, χρησιμοποιώντας περίπου 10000 λίτρα αέρα. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον ζωογόνο αέρα, αλλά ούτε και τις ουσίες που κουβαλά, πολλές από τις οποίες δεν θα θέλαμε να τις εισπνέουμε διότι είναι ρύποι, δηλαδή έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Η ζωή στις πόλεις μας φέρνει σε επαφή με πηγές ρύπανσης που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η κυκλοφορία των οχημάτων, οι καύσεις για θέρμανση κ.α. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παρακολουθείται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τη βοήθεια κατάλληλων εξειδικευμένων οργάνων που έχουν υψηλό κόστος, είναι ολιγάριθμα και καταγράφουν την κατάσταση της ποιότητας αέρα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Όμως αυτή η πληροφορία δεν αφορά άμεσα την ποιότητα αέρα σε χώρους και δραστηριότητες άμεσα συνυφασμένες με τη δική μας προσωπική καθημερινή παρουσία και ζωή: χώροι εκπαίδευσης, εργασίας, αναψυχής και αστικές διαδρομές που επαναλαμβάνονται καθημερινά αποτελούν τυπικά παραδείγματα χώρων που φιλοξενούν ανθρώπινες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπνευστικές η άλλες παθήσεις, επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επίπεδο γειτονιάς και με χρονικό μοτίβο τέτοιο που οι αντιπροσωπευτικές μετρήσεις δύσκολα μπορούν να περιγράψουν.
|
Τι ζητάμε από τον πολίτηΗ επιστήμη των πολιτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των μικροαισθητήρων ποιότητας αέρα χαμηλού κόστους, μας δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσουμε στο δικό μας, προσωπικό και οικογενειακό περιβάλλον καθημερινών δραστηριοτήτων στην πόλη αλλά και στο σπίτι, και να αποκτήσουμε για πρώτη φορά άμεση γνώση των αντίστοιχων επιπέδων ποιότητας αέρα.
Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης συμμετέχει στην επιστημονική έρευνα, και μεταμορφώνεται από «παθητικός» αποδέκτης των αποτελεσμάτων της σε συμμέτοχο. Η δράση URwatair σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με συμμετοχή ομάδων πολιτών, προγραμματίζοντας αλληλεπιδραστικές συναντήσεις εργασίας και παρέχοντας επιστημονική και πρακτική υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν μετρήσεις συνδεόμενες με χαρακτηριστικά σημεία και λειτουργίες τη πόλης που ενδιαφέρουν τους κατοίκους της, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας τους. |